Ντοκιμαντέρ: Living with pride: ruth c. ellis @ 100

Living with pride: ruth c. ellis @ 100
Της Yvonne Welbon
Ντοκιμαντέρ, Αμερική 1999

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dhgMpNP4B8U[/youtube]

Η Ruth Ellis γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1889 στο Σπρινγκφιλντ του Ιλινόις. Το 1999 όταν φτιάχτηκε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, ήταν η γηραιότερη λεσβία της Αμερικής.
Όταν το 1915 η Ruth Ellis εμφανίστηκε ως λεσβία, δεν υπήρχε ψυχή γ΄θρω της να της διδάξει τι σημαίνει να είσαι γυναίκα και λεσβία. Δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρότυπο και εκείνη την εποχή πέθανε κι η μητέρα της. Τις πληροφορίες για το γυναικείο σώμα και τις λειτουργίες του τις έμαθε από ένα βιβλίο που «τυχαία» άφησε ο πατέρας της στο τραπέζι. Ο πατέρας της, που έιχε γεννηθεί σε οικογένεια σκλάβων, ήταν αυτοδίδακτος και ήταν ο πρώτος αφροαμερικάνος ταχυδρόμος σε όλο το Ιλινόις. Η Έλις και δύο από τα τρια αδέλφια της αποφοίτησαν από το σχολείο μια εποχή που λιγότερο από 7% αφροαμερικανάκια κατάφερναν να συμπληρώσουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους. Τη δεκαετία του 1920 η Ρουθ γνώρισε την Μπέιμπ(Babe) που θα ήταν η σύντροφός της για τα επόμενα 30 χρόνια. Η Ρούθ και η Μπέιμπ εγκαταστάθηκαν μαζί στο Ντιτρόιντ. Το σπίτι τους εκεί, ταυτόχρονα και επαγγελματικός χώρος της Ρούθ, ήταν σημείο συνάντησης και κρυφών (underground) πάρτι για αφροαμερικανούς ομοφυλόφιλους και λεσβίες. Το ζευγάρι χώρισε κάποτε αλλά η σχέση τους κράτησε πάνω από 30 χρόνια. Σε μία συνέντευξη το 1999 η Ρούθ λέει: «Αυτό θέλω να κάνουν τα σημερινά κορίτσια, όχι να χωρίζουν μετά από δύο ή τρεις μήνες».
Τη δεκαετία του ’70 η Έλις ανακαλύφθηκε από την ευρύτερη ομοφυλίφιλη κοινότητα των ΗΠΑ κα έγινε πολύ διάσημη μέσα σε αυτό το χώρο. Οικείο πρόσωπο κάθε χρόνο στο φεστιβάλ Μουσικής Γυναικών του Μιτσιγκαν, ήταν επίσης προσκαλεσμένη σε πολυάριθμες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα. Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της γυρίστηκε το 1999 και το 2000 ήταν επικεφαλής της πορείας των λεσβιών του Σαν Φρανσίσκο (San Francisco Dyke March) όπου χιλιάδες γυναίκες της τραγούδησαν το Happy Birthday σε έναν από τους πολλούς εορτασμούς γενεθλίων που της επιφύλξαν οι λεσβίες σε όλη την διάρκει ατου καλοκαιριού.
Έχοντας ζήσει ολόκληρο τον περασμένο αιώνα η Έλις, μίλησε για την καινούργια χιλιετία με περισσότερη σιγουριά από ό,τι δείχνουν πολλοί. «Όλοι φα΄νονται σκεπτικοί για την αλλαγή του 2000. Εγώ όμως κρατώ στο ντουλάπι τη λάμπα του πετρελαίου και τις προμήθειές μου για ώρα ανάγκης.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...