Συνέντευξη Τύπου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου 15/10/2014

Συνέντευξη Τύπου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου

 

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Σωματείο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, ώρες: 13:00-15:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης.

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στα πλαίσια της συμμετοχής του ΣΥΔ στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη Νομική Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου με θέμα:

«ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ: Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΟΡΤΕΣ».

Σκοπός είναι η παρότρυνση των ευρωπαϊκών κοινωνιών να αναγνωρίσουν τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι στην καθημερινή ζωή τους. Πολλοί τρανς άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι από τη συμμετοχή στη κοινωνική ζωή και δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα με βασική αιτία το γεγονός ότι η αλλαγή των εγγράφων ως προς το όνομα και το γένος είναι από προβληματική έως αδύνατη. Στην Ελλάδα είναι δυνατή μόνο για τους τρανς ανθρώπους που έχουν κάνει ιατρική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, μετά από κατάθεση δικαστικού αιτήματος. Συνεπώς οι τρανς άνθρωποι που δεν έχουν κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ ακόμη και για τους τρανς ανθρώπους που έχουν κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού, η διαδικασία είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρα, ενώ η διαδικασία αυτή παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της ιδιωτικής ζωής τους.

Καθημερινά ζητήματα, όπως η παραλαβή ενός δέματος από το ταχυδρομείο, το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, ή πολύ περισσότερο η υποβολή αίτησης για εργασία μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων και να είναι αιτία αποκλεισμών αν η ταυτότητα φύλου δεν ταιριάζει με το φύλο έτσι όπως αυτό αναφέρεται στην ταυτότητα. Δεδομένου ότι οι τρανς άνθρωποι εκλαμβάνονται ως ύποπτοι που χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα, εξαναγκάζονται να αποκαλύψουν ότι είναι τρανς χωρίς να το θέλουν στην πραγματικότητα. Αυτό παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή και συχνά οδηγεί σε διακρίσεις και βία. Κατά συνέπεια, πολλοί τρανς άνθρωποι αποκλείονται από την κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Στη Συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν:

  • Noah Keuzenkamp, εκπρόσωπος της Transgender Europe (TGEU).
  • Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.
  • Καλλιόπη Λυκοβαρδή, ειδική επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Συνήγορος του Πολίτη.
  • Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, δικηγόρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες».
  • Δήμητρα Σπαθαρίδου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
  • Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής Συ.Ριζ.Α.
  • Ζέφη Δημαδάμα, Γραμματέας Τομέα Γυναικών ΠΑΣΟΚ.
  • Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτής Δημ.Αρ.

Διεκδικούμε την γρήγορη, προσιτή και διαφανή Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου και τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις. Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, προστατεύει από τις διακρίσεις, προστατεύει την ιδιωτικότητα ενός ατόμου και αποτελεί την βάση για μια αξιοπρεπή ζωή.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

Πηγή: Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...