Lgbt κίνημα και Ευρωπαικό Κοινωνικό Φόρουμ – 4-5 Μαΐου 2006

 

Πρώτα από όλα ένα σύντομο χρονικό: Το Ευρωπαικό Κοινωνικό Φόρουμ πραγματοποιείται εδώ και 4 χρόνια, μία φορά το χρόνο, σε μία ευρωπαική πόλη. Πρώτη φορά διεξείχθει στην Φλωρεντία το Νοέμβρη του 2002, και ακολούθησαν το Παρίσι 2003 και το Λονδίνο 2004.

Η ανάγκη μιας τέτοιας συνεύρεσης δημιουργήθηκε στα πλαίσια του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος, στο οποίο άνθρωποι, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, συλλογικότητες, συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και νεολαίες, περιβαλλοντικές ομάδες, μη κυβερνητικές οργανώσεις βρέθηκαν να πορεύονται μαζί στους δρόμους, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές αντιλήψεις σε μία κοινή όμως προσπάθεια, κάτω από το σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Αν και δεν ήταν η πιο μαζική, η διαδήλωση στην Γένοβα το καλοκαίρι του 2001 ενάντια στην σύνοδο των G8, είναι μάλλον η πιο χαρακτηρηστική αυτού του κινήματος.

Το Φόρουμ προέκυψε λοιπόν σαν ανάγκη από τα άτομα και τις συλογικότητες που βρεθηκαν σε αυτές τις διαμαρτυρίες, σαν μία προσπάθεια του κίνηματος της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης, που εξέπληξε με την μαζικότητα και την δυναμική του, να αυτοοργανωθεί και να δημιουργήσει τις συνθήκες για να συζητήσει. Έτσι, αφού έγινε πρώτα ένα παγκόσμιο φόρουμ στην Βραζιλία, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν και κάποια τοπικά. Η Φλωρεντία, πρώτος σταθμός του Ευρωπαϊκού Φόρουμ, που γίνεται στη χρονική συγκυρία, λίγο πριν τον πόλεμο στο Ιρακ και ένα χρόνο μετά την Γένοβα, ήταν μία, για μένα προσωπικά, συγκλονιστική εμπειρία. Ο ενθουσιασμός της συνεύρεσης και η αρχή του αντιπολεμικού κινήματος, συνετέλεσαν ώστε οι 3 μέρες που διήρκησε να βοηθήσει από τη μία το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα να βρει – ή να προσπαθήσει να βρει – αυτά που συνδέουν τόσα  διαφορετικά κινήματα μεταξυ τους και από την άλλη να θέσει κάποιους κοινούς στόχους. Το πιο χαρακτηριστικό είναι η αποφαση που πάρθηκε στην Φλωρεντία να πραγματοποιηθούν αντιπολεμικές πορείες σε όλο τον κόσμο, στις 15 Φλεβάρη του 2004. Και πραγματικά στις 15 Φλεβάρη εκείνης της χρονίας έγιναν πολύ μαζικές πορείες σε όλο τον κόσμο. Ήταν η πρώτη, για τον 21ο αιώνα, παγκόσμια πορεία. Επόμενοι σταθμοί συνάντησης του ΕΚΦ ήταν το Παρίσι και το Λονδίνο.

Lgbt κίνημα και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ

Τώρα στα πλαίσια του ευρ. Κοιν. Φορ. το lgbt κίνημα έχει τη δική του ιστορία. Μέλη της ομάδας μας έχουν  παρακολουθήσει και τα 3 προηγούμενα φόρουμ και τις διεργασίες του lgbt κινήματος μέσα στο φόρουμ. Συνήθως, με την βοήθεια κάποιων lgbt οργανώσεων της χώρας διεξαγωγής (πχ Arci – Φλωρεντία, Ροζ Πάνθηρες – Παρίσι) οργανώνονται κεντρικές συζητήσεις, σεμινάρια και μικρότερα εργαστήρια στα οποία συζητάνε μεταξύ τους οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο lgbt κίνημα και παλεύουν την ομοφοβία και τρανσφοβία. Στις παράλληλες διεργασίες πραγματοποιούνται αυθόρμητες συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι δημιουργούν δίκτυα επαφής και δεσμούς. Το φόρουμ καταλήγει με μία πορεία, την τελευταία ημέρα διεξαγωγής του, στην οποία υπάρχει παρουσία lgbt μπλοκ, στο οποίο αντανακλάται και η κοινή δουλειά που έχει προηγηθεί τις μέρες του Φόρουμ.

Συγκεκριμένα στην Φλωρεντία πραγματοποιήθηκε ένα σχετικό κεντρικό τραπέζι και ένα σεμινάριο. Το σεμινάριο είχε διοργανωθεί από 5 ιταλικές ομάδες και μια πορτογαλική, με θέμα «Επειδή το μέλλον δεν μας είναι αδιάφορο. Λεσβίες, gay και τρανς στην προσπάθεια για μία κοινωνική ευρώπη». Το κεντρικό τραπέζι έγινε την τελευταία μέρα, πριν την πορεία, και το θέμα του ήταν παραπλήσιο: «Ο κόσμος δεν μας είναι αδιάφορος». Σε αυτό συμμετείχαν μία λεσβιακή ομάδα και μια οργανωση για τα σεξουαλικά δικαιώματα απο την Πορτογαλία, μια lgbt ομάδα από την Γαλλία, η ΠΟΕΚ από την Ελλάδα και μια τρανς ομάδα από την Ισπανία.
Το 2003 στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε ένα κεντρικό τραπέζι με το θέμα: «LGT αγώνες, από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων στη διεκδίκηση των ταυτοτήτων: για μία άλλη παγκοσμιοποίηση, απελευθερωμένη από την ηθική τάξη και τον ντετερμινισμό του φύλου». Μίλησαν άνθρωποι από μια λεσβιακή ομάδα της Πορτογαλίας, μια ομάδα τρανς ανδρών από την Ισπανία, η Ευαγγελία Βλάμη από τις Λεσβίες σε δράση, μία λεσβιακή ομάδα της Γερμανία και μία queer ομάδα από την Ιταλία. Κατά την διάρκεια του Φόρουμ, υπήρχε καθημερινά ένα lgbt ραντεβού, στο οποίο γίνονταν διάφορες συζητήσεις αλλά οργανωνόταν επίσης και η lgbt παρουσία.στο φόρουμ. Την δεύτερη ημέρα, για παράδειγμα, έγινε μία δράση ορατότητας με φιλιά μπροστά την κεντρική είσοδο του Φόρουμ. Τέλος στην πορεία το lgbt μπλοκ ήταν μαζικό, πολύχρωμο και ευφάνταστο.
Στο Λονδίνο το 2005 πραγματοποιήθηκαν μόνο κάποια μικρά εργαστήρια και δεν υπήρχε εμφανής παρουσία του lgbt κινήματος, ούτε συλλογικές διεργασίες όπως στα προηγούμενα.

Η λέσβιακή ομάδα αθήνας ενδιαφέρθηκε να συμμετέχει στο φόρουμ της Αθήνας και αποφάσισε να οργανώσει ένα σεμινάριο με θέμα «η λεσβιακή ταυτότητα, ως πολιτική ταυτότητα», για να συζητήσει, σε ένα δημόσιο διάλογο με γυναίκες από λεσβιακές ομάδες άλλων χώρων, την εμπειρία του να κάνεις πολιτική ως λεσβία, με την έννοια να χρησιμοποιείς τη λεσβιακή ταυτότητα ως κινητήριο εργαλείο και εργαλείο ανάλυσης για την πολιτική σου θέση και τις διεκδικήσεις σου. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ήρθαμε σε επαφή με ομάδες από το εξωτερικό και μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν γυναίκες από την Σερβία (λεσβιακή ομάδα Λάβρυς, queer ομάδα Queerbeograd), την Τουρκία (lgbt ομάδα, Lambda Istanbul) και την Πορτογαλία (Λεσβιακή ομάδα Club safo και lgbt ομάδα Ροζ Πάνθηρες).
Η πρόθεσή μας λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σεμινάριο για να ενισχύσουμε την λεσβιακή ορατότητα μέσα στο φόρουμ και να δώσουμε έμφαση σε οργανώσεις που δεν κινούνται στο mainstream πολιτικό σκηνικό του lgbt κινήματος. Επιπλέον επιθυμούμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες με γυναίκες από άλλες χώρες, εμπειρίες από τη συμμετοχή σε λεσβιακές ομάδες και τη συμμετοχή στο ευρύτερο κίνημα σαν μέλη αυτων των ομάδων. Να προβληματιστούμε πάνω στο τι αντανακλάσεις δημιουργεί η χρήση της λεσβιακής ταυτότητας, στο πολιτικό σκηνικό, από την μία για εμάς τις ίδιες και από την άλλη για το ευρύτερο κίνημα. Να συζητήσουμε για τις στρατηγικές που έχουμε επιλέξει ως τώρα και να σκεφτούμε σχετικά με το ποιές διεκδικήσεις θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ομοφοβίας και την κατάκτηση της ισότητας. Επίσης είμαστε βέβαιες πως αυτή η συνάντηση στα πλαίσια του φόρουμ μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμους αλληλεγγύης και ένα δίκτυο επαφής που θα διευρύνει τη γνώση μας, μέσω της δια ζώσης επικοινωνίας, σχετικά με την ποικιλία και τους διάφορους τρόπους να υπάρχεις και να είσαι λεσβία, γκέι, τρανς, αμφι σε άλλα μέρη του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο το φόρουμ αποτελεί για μας μια άσκηση ορατότητας και ενδυνάμωσης, μια εμπειρία μέσα από την οποία θα βγούμε σίγουρα κερδισμένες.

Ciao!

Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας
Απρίλιος 2006

 

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν…