Ντοκιμαντέρ: Paris Was a Woman

Paris Was a Woman
της Greta Schiller
ντοκιμαντέρ, 1995

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4x7jll4ohK8[/youtube]

Το ντοκιμαντέρ «Το Παρίσι Ήταν Γυναίκα», της Greta Schiller, βασισμένο στο βιβλίο της Andrea Weiss, είναι ένα μανιφέστο και παράλληλα αποδίδει φόρο τιμής σε μερικές από τις γυναίκες που επηρέασαν, με τη ζωή και το έργο τους, τον περασμένο αιώνα.
Στην αριστερή όχθη του Παρισιού κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου δημιουργείται ένας κύκλος από οραματίστριες, διανοούμενες και καλλιτέχνιδες, ο οποίος θα επιδράσει στη φιλοσοφική και λογοτεχνική κίνηση του Παρισιού. Οι γυναίκες αυτές με τον δυναμισμό, την ανεξαρτησία τους και τις ισχυρές απόψεις τους, σηματοδότησαν μια καλλιτεχνική έκλαμψη στην αριστερή όχθη.
Μέσα σε αυτόν τον κύκλο των γυναικών υπήρχαν πολλές λεσβίες και αμφιφυλόφιλες, που ένιωθαν μια πρωταρχικά συναισθηματική σύνδεση, αν όχι και σεξουαλική έλξη, προς άλλες γυναίκες. Παρόλα αυτά, υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί τρόποι ορισμού (ή μη ορισμού) των ρομαντικών τους σχέσεων. Η Gertrude Stein έγραφε για τη γυναίκα της, η Janet Flanner μιλούσε για τις «ρομαντικές φιλίες» της, ενώ η Sylvia Beach παρέμενε σιωπηλή γύρω από το θέμα. Η Natalie Barney επιδείκνυε το λεσβιασμό της. Η Σαπφώ ήταν η έμπνευσή της.
Χρησιμοποιώντας έρευνα, προσωπικά φιλμ της εποχής, συνεντεύξεις και ανέκδοτα αρχεία, λογοτεχνικά αποσπάσματα, φωτογραφίες και πίνακες, το ντοκυμαντέρ αυτό μας ταξιδεύει στην καρδιά της αριστερής όχθης και στην καρδιά αυτών των εκπληκτικών πλασμάτων, που διαβάζονται και μελετούνται και σήμερα με το ίδιο πάθος όσο και την εποχή που είχαν κατακτήσει το Παρίσι. Από τη συγγραφέα Gertrude Stein και την ερωμένη της Alice B. Toklas, μέχρι τις εκδότριες και ιδιοκτήτριες βιβλιοπωλείων Sylvia Beach and Adrienne Monnier, από τις αμερικανίδες συγγραφείς Djuna Barnes και Janet Flanner μέχρι τις ζωγράφους Brooks και Marie Laurencin

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...