Ταινία: Children’s Hour

Children’s Hour
του William Wyler
ΗΠΑ, 1961. (107’)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fSTPwxEzG1Y[/youtube]

To Children’s Hour του William Wyler, βασισμένο στην αληθινή ιστορία δυο καθηγητριών από την Σκωτία που, μεταφέρθηκε, (σε μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της), από την υπέροχη Lillian Hellman (φεμινίστριας, και γενικότερα κοινωνικής ακτιβίστριας, που ως θεατρική συγγραφέας υπήρξε μέλος του Αμερικάνικου αριστερού θεάτρου της δεκαετίας του 30) είναι μια ταινία με την «γοητεία» κι όλα σχεδόν τα προτερήματα του «παλιού Χόλυγουντ», (πριν την εποχή του Ρήγκαν και τα Blockbuster της νέας εποχής) δίχως πολλά από τα μειονεκτήματά του.

Βγαίνοντας στις αίθουσες λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1961, χρησιμοποιήθηκε για να καταγγείλει όχι μόνο τον Μακαρθισμό της εποχής, αλλά και την στενομυαλιά μιας κοινωνίας που συντρίβει ελαφρά την καρδιά τους ανθρώπους.

Η ταινία, που προκάλεσε στην εποχή της τον ανάλογο θόρυβο παρά την δειλή στάση του σκηνοθέτη, (στα 1996 η Audrey Hepburn, σε σχετικό ντοκιμαντέρ αποκάλυψε πως ο Wyler έκοψε σκηνές φοβούμενος την αντίδραση κριτικής και θεατών) προτάθηκε συνολικά για 5 Όσκαρ. Παρόλα αυτά ο Wyler έσπασε την μαύρη λίστα της εποχής, προσλαμβάνοντας τον James Garner, που μαζί με τη Shirley McLein και τη Miriam Hopkins, συμπλήρωσαν το εκπληκτικό σε ερμηνεία τετράγωνο των «γενναίων» πρωταγωνιστών.

Το σενάριο, που εστιάζεται στον ψίθυρο που απλώνεται σ’ ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, κι έπειτα στα ΜΜΕ της πόλης, όταν μια προβληματική νεαρή κατηγορεί για λεσβιακές σχέσεις δύο καθηγήτριες της, καταστρέφοντας όλους τους, μέχρι τότε, κόπους τους. Όμως η έμπρακτη αλληλεγγύη του «αρραβωνιαστικού», απαλύνει κάπως την κατάσταση, ώσπου η μία παραδέχεται τα αισθήματά της, αισθήματα για τα οποία, σύμφωνα με την κοινωνική πρακτική, θα έπρεπε να ντρέπεται και να τα αποκηρύξει. Είναι η Μάρθα που προτείνει στην Κάρεν ν’ αρχίσουν μια νέα ζωή αλλού, όπου η αγάπη δεν θα σημαίνει καταδίκη. Κι αυτό δρα σαν μια αχτίδα από φως, λίγο πριν το τραγικό, αναμενόμενο λίγο πολύ εκείνη την εποχή, «τέλος», που αφήνει την «καλή, καγαθή» κοινωνία έκθετη με την συνείδησή της…

Παίζουν: Shirley MacLaine, James Garner as Dr. Joe Cardin, Miriam Hopkins, Fay Bainter, Karen Balkin, Veronica Cartwright, Mimi Gibson, William Mims, Sally Brophy, Hope Summers

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...