Η Suryia Nayak στο Πάντειο: “Ο Ακτιβισμός της Μαύρης Φεμινιστικής Θεωρίας ως Μεθοδολογία” – Δευτέρα 18 Γενάρη 2016

Δευτέρα 18 Γενάρη 2016

Σήμερα στο Πάντειο, μιλάει η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Salford, Suryia Nayak με τίτλο “Ο Ακτιβισμός της Μαύρης Φεμινιστικής Θεωρίας ως Μεθοδολογία”:
Σήμερα 18.1.2016 στις 17.00 στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ – Πάντειο Πανεπιστήμιο (Λεωφ. Συγγρού 136) και αύριο Τρίτη 19.1.2016 στις 18.30 στη γυναικεία κολλεκτίβα beaver (Αλεξάνδρου του Μεγάλου 46)

Η Suryia Nayak συμμετέχει πάνω από 30 χρόνια στο φεμινιστικό κίνημα και στο κίνημα κατά του βιασμού και του ρατσισμού.
Όπως αναφέρει η ίδια η ομιλήτρια: “Η ομιλία αυτή θα θέσει το ερώτημα του πώς μπορούμε να μάθουμε από τους αγώνες, τις μεθόδους και τις φεμινιστικές συμμαχίες/τη συλλογική δουλειά, από τις εμπειρίες του παρελθόντος Μαύρων φεμινιστριών όπως η Audre Lorde. Ευελπιστώ να είναι και ανταλλαγή των εμπειριών και των γνώσεών μαςκαι να αποτελέσει έναν χώρο όπου μπορούμε να δούμε πώς να παραμείνουμε δυνατές απέναντι σε μια ρατσιστική ομοφοβική πατριαρχία. Στόχος της ομιλίας είναι να εμπνεύσει, να προτείνει μεθόδους συλλογικής εργασίας, κατανοώντας το ψυχικό κόστος (για το οποίο μας μιλάει η μαύρη φεμινιστική συλλογικότητα Combahee River Collective) της καταπίεσης που αντιμετωπίζουμε ως μαύρες φεμινίστριες λεσβίες ακτιβίστριες.”
Στο τελευταίο της βιβλίο με τίτλο Race, Gender and the Activism of Black Feminist Theory (Routledge, 2015), η Nayak αποκαλύπτει πώς η μαύρη φεμινιστική θεωρία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ζητήματα, με τα οποία ασχολείται και η κριτική ψυχολογία, μεταξύ των οποίων ο ατομικισμός, η ουσιοκρατία και η κανονικοποίηση. Η δουλειά της καταπιάνεται με διάφορα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των βασικών συζητήσεων της εποχής μας σχετικά με τη μεθοδολογία, την ταυτότητα, τη διαφορά, τη φυλή και το φύλο. Χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό επιχείρημα, το βιβλίο επεξεργάζεται παράλληλα αυτά τα θέματα για να δείξει πώς ο ακτιβισμός της μαύρης φεμινιστικής θεωρίας γενικά, και το έργο της Audre Lorde ειδικότερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη της κοινωνικής αλλαγής ως απάντηση στις επιζήμιες ψυχολογικές επιπτώσεις των καταπιεστικών κοινωνικών κατασκευών.

Nayak-Panteio-18-01-2016

Ίσως σας ενδιαφέρουν…