Ταινία: Drifting Flowers

Drifting Flowers
[Περιπλανώμενα λουλούδια]
της Zero Chou,
Ταϊβάν, 2008. (97’)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_yChEw85Ins[/youtube]

Το Ταϊβανέζικο Drifting Flowers της Zero Chou, εξερευνώντας τις πολλαπλές εκδοχές της λεσβιακής αγάπης μέσα από «τα μάτια» γυναικών διαφορετικών γενεών, θέτει, στην «δική του» κοινωνία και για μία ακόμη φορά, το ζήτημα των ετερόδοξων που μπορεί να καίγονται ως μάγισσες, την ίδια ώρα που μπορούν θαυμαστά σε όλες τις εποχές να «επιβιώνουν». Με θαυμάσια φωτογραφία και γεμάτο «ποιητικότητα» (sic), tο σπονδυλωτό αυτό φιλμ, παρουσιάζει τρεις διαφορετικές μα αλληλένδετες ιστορίες.

Χρησιμοποιώντας ένα κινούμενο τρένο ως σύμβολο του ταξιδιού (και της μετενσάρκωσης, αφού η Chou κυοφορεί τον πολιτισμό της «δικής της» γωνιάς του πλανήτη…) μα και της θηλυκής ψυχής, η σκηνοθέτης αναζητά το νόημα της αγάπης σε περισσότερα του ενός πρόσωπα, για να δημιουργήσει το ανθρώπινο παλίμψηστο που απαιτεί τον ατομικό και συλλογικό του «προσδιορισμό» μέσα από την πραγματική ανακάλυψη του εαυτού του. Οι ηρωίδες της, έτσι, αναγκαστικά τα βάζουν με την κοινωνία, τις αλλοτριωτικές για την αληθινή ανθρώπινη φύση αγκυλώσεις της και τις επικίνδυνες υποκρισίες της. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία των αδερφών, η μια ανάπηρη (τυφλή) και λεσβία, η άλλη νέα και δημοφιλής, ώστε το στερεότυπο της καλής κοινωνίας να απαιτεί να απομακρυνθεί από την αδερφή της. Σε αυτήν την ιστορία, (που θα μπορούσαμε να την δούμε κι ως επίκληση στην γυναικεία αρχικά, κι ευρύτερα ανθρώπινη έπειτα, αλληλεγγύη) οι αδερφές αγωνίζονται κυριολεκτικά να μείνουν μαζί, ακόμη κι όταν λίγο-λίγο χάνουν τα «αειθαλή τους φύλλα» (Drifting Flowers) από τον Βοριά των κοινωνικών επιθέσεων.

Η μεσαία ιστορία αφορά μια ασθενή που πάσχει απο Αλτσχάιμερ και η οποία ψάχνει πολλά χρόνια τώρα για τη χαμένη της αγάπη, την Ocean (τον Ωκεανό….). «Η τελευταία ιστορία έχει να κάνει με την Chalkie, που μεγαλώνοντας μαζί με τον καλύτερο της φίλο Yen, συμφιλιώνεται με τα περίπλοκα συναισθήματά της για τα κορίτσια. Η Chalkie συναντά την νεαρή Lily και οι δυο τους διεκδικούν το μέλλον τους, το οποίο καταφθάνει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο.» Παρόλο που το φιλμ είναι άνισο κατά μέρη, η Chou καταφέρνει να πει σημαντικά πράγματα με, κατά περίπτωση, συναρπαστικό τρόπο.

Παίζουν: Lu Yi-ching, Serena Fang, Chao Yi-lan, Sam Wang, Herb Hsu, Pai Chih-ying, Lin Yo-lo, Yu An-shun, Ma Yi-hang.(Hokkien, Mandarin dialogue)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...